Recent Updates Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • lonurhazve 3:09 am on 18 April 2010 Permalink | Reply  

    Lonurhazve di lonurhazve.blogspot.com 

    bermula disini lonurhazve akan mula menulis di blog http://lonurhazve.blogspot.com. Artikel-artikel baru akan di post pada blog tersebut.

     
  • lonurhazve 3:08 am on 17 April 2010 Permalink | Reply
    Tags: How To Start Push to Talk?   

    How to Start Push to Talk ( PTT ) ? 

    Di sini adalah panduan dan kaedah untuk anda bermula atau mengaktifkan Push To Talk ( PTT ) pada telefon anda.Di Malaysia hanya rangakaian MAXIS yang menawarkan perkhidmatan PTT dan kebanyakannya telefon jenama NOKIA digunakan untuk PTT. Nokia menawarkan PTT pada platform telefonya jenis S40 dan S60.

    MODEL TELEFON NOKIA YANG SUPPORT PTT

    3120 Classic EDGE/3G, 5140EDGE, 5140i EDGE, 5310 XpressMusic EDGE, 5310 XpressMusic EDGE,6020 EDGE,6021 EDGE, 6070 EDGE,6101 EDGE,6111 EDGE6125 EDGE,6131 EDGE,6151 EDGE/3G6170 EDGE,6230i EDGE,6233 EDGE, 6270 EDGE,6300 EDGE,6500 EDGE/3G,7270 EDGE,7310 Supernova EDGE7360 EDGE,3250 EDGE,3530 EDGE,5700 XPressMusic EDGE/3G,6110 Navigator EDGE/3G,6120 classic EDGE/3G,6260 EDGE6600 GPRS,6630 EDGE/3G,6670 GPRS,6680 EDGE/3G6681 EDGE,7610 GPRS,E51 EDGE/3G,E60 EDGE/3G,E61 EDGE/3GE61i EDGE/3G,E65 EDGE/3G,E66 EDGE/3G,E70 EDGE/3GE71 EDGE/3G,E90 Communicator EDGE/3G,6500 EDGE/3G,N71 EDGE/3G,N73 EDGE/3GN76 EDGE/3G,N80 EDGE/3G,N81 EDGE/3G,N81 8GB EDGE/3G,N82 EDGE/3G,N90 EDGE/3G,N91 EDGE/3G,N92 EDGE/3G,N93 EDGE/3GN93i EDGE/3G,N95 EDGE/3G,N95 8G EDGE/3G

    Nokia 6600, Nokia 7610, Nokia 6630, Nokia 6670 ( Lima telefon ini boleh menggunakan PTT dengan syarat download dan install software PTT terlebih dahulu ). Sofware boleh download di http://europe.nokia.com/A4144119 atau http://www.nokia.co.uk/A4222200

    LANGKAH  PENGAKTIFAN:

    LANGKAH  1 :

    Buat Langganan MAXIS samada postpaid ataupun prepaid. Untuk prepaid pastikan anda mempunyai baki RM 15.00 untuk pengaktifan selama sebulan. PTT juga boleh diaktifkan secara harian tetapi chargenya adalah RM 1.00 sehari.

    Langkah 2

    untuk pengaktifan harian RM1 : dail *110*1# dan tekan butang call.
    untuk pengaktifan bulanan RM15 : dail *110*30# dan tekan butang call.

    Langkah 3

    Anda akan menerima 1 sms pengesahan aplikasi anda. Ikut arahan untuk lancarkan PTT.
    Untuk aturan (setting) sila SMS PTT or PTT ke 22333 dalam pesanan untuk menerima Push2Talk settings anda.
    Untuk mengubah kata laluan baru, SMS NEW PASSWORD ke 22333 (sila tunggu sehingga 15 minit sebelum khidmat PTT boleh digunakan ).

    5140i EDGE
     
  • lonurhazve 2:52 am on 17 April 2010 Permalink | Reply  

    Background/History Push To Talk 

    Push to Talk awalnya digunakan pada telefon satelit oleh perusahaan Thuraya di Perancis. Walaubagaimanapun hanya sesetengah orang sahaja yang menggunakanya kerana pada masa itu telefon satelit adalah sangata mahal.

    Telefon Satelit adalah sama dengan telefon GSM kerana ia memiliki ciri yang beroperasi seperti walkie-talkie ( interkom antara penerima ) yang dilengkapi dengan scanner automatik untuk memindai gelombang dan ciri-ciri mengesan yang lain. Pada tahun 2002 PTT mula diperkenalkan sebagai perkembangan dari VOIP ( Voice over Internet Protocol ) yang menyokong 3G dan pada kongres dunia 3GSM di Cannes pada 28 Februari 2003, operator telefon mudah alih seperti Nokia, Ericsson dan Siemens mengumumkan bahawa mereka mengadaptasi telefon walkie-talkie dalam produk telefon GSM mereka. Pada 24 Jun 2003, Nextel Communications meningkatkan khidmat telefon mudah alih walkie talkienya melalui ciri PTT dengan menggandingkan Motorola sebagai saingannya.

    Nokia merupakan jenama telefon yang sinonim dengan PTT dan merupakan telefon pertama dilengkapi dengan ciri-ciri PTT. Ianya bermula di New York, Amerika Syarikat dengan produknya Nokia 5140. Selepas pada itu, Telefon Sony Ericsson juga telah megeluarkan produk tersebut diikuti oleh telefon Motorola. Pada tahun 2004 perkhidmatan PTT telah diaktifkan di Eropah selepas  pasarannya mula meluas di negara-negara inggeris.

    Telefon Nokia Pertama Memperkenalkan PTT NOKIA 5140

     
  • lonurhazve 1:56 pm on 16 April 2010 Permalink | Reply  

    PTT ( Push to Talk ) ? 

    Teknologi netwoking sebenarnya amat meluas dan akan banyak membantu kita dalam kerja dan kehidupan harian sekiranya kita mempelajarinya. Aku telah cuba meneroka teknologi netwoking komunikasi Radio Amatur dan juga teknologi Push to Talk ( PTT ) untuk diadaptasikan dalam kerja dan kehidupan harian. Bermula disini aku telah menambah satu kategori baru dalam blog ini untuk dikongsikan bersama iaitu Radio Amatur dan PTT.  Bermula dengan artikel ini aku akan menceritakan tentang PTT pada rangakaian telefon.

    Mungkin ramai yang perasan ada sesetengah telefon mempunyai aplikasi PTT tetapi tidak mengetahui apakah fungsinya.Ianya merupakan teknologi yang ada di dalam telefon anda beroperasi seperti walkie talkie. PTT juga dikenali radio dua hala kerana beroperasi seperti radio walkie-talkie. Ianya merupakan komunikasi yang berhubung dua arah, terjadi pada waktu yang sepatutnya, bersifat one-to-one atau one-to many. Komunikasinya bersifat half-duplex, seperti walkie talkie, seorang pengguna tidak dapat bercakap dan mendengar ( menghantar atau menerima informasi) percakapan, apabila pihak kedua sedang mengirim informasi atau bercakap. Perkara ini bererti kedua belah pihak tidak dapat bercakap di waktu yang sama (yang satu bercakap dan yang lainnya mendengar).

    Secara teknikal PTT ialah Signal suara percakapan pengguna dikirimkan sebagai paket data melalui jaringan GPRS (IP). Sehingga IP digunakan sebagai pengangkut data atau alat yang mengangkut komunikasi ini. Kerana kini sudah ada ciri-ciri 3G dan 3,5G, maka penghantar data dapat dilakukan lebih cepat dan efisyen. Alat yang digunakan dalam ciri-ciri ini adalah sebuah butang kekunci yang dapat mengubah telefon mudah alih sebagai pesawat penerima menjadi pesawat pengirim signal dan berlaku sebaliknya.

     
  • lonurhazve 4:43 pm on 7 April 2010 Permalink | Reply  

    Reported Attack Site ! 

    Perkara ini berlaku pada website anda kerana website tersebut telah di kesan oleh google bahawa website anda telah di attack.  Message ini dipaparkan pada browser yang menggunakan engine google seperti mozilla firefox, chrome, safari.

    Mesej yang biasa dipaparkan adalah seperti berikut :

    This web site at xxx.kelantan.gov.my  has been reported as an attack site and has been blocked based on your security preferences.

    Attack sites try to install programs that steal private information, use your computer to attack others, or damage your system.

    Some attack sites intentionally distribute harmful software, but many are compromised without the knowledge or permission of their owners.

    Contohya :

    Apa masalah pada website anda dan kenapa ianya berlaku :

    a. Anda menggunakan third party scripts yang  tidak secure ( copy & paste scripts )

    b. Anda menggunakan third party template, themes pada cms yang mana version update nya tidak secure

    c. Fail-fail website anda telah dijangkiti Maleware, Trojan, Spyware, Virus dan sebagainya.

    d. Code website anda telah dijangkiti malicious IFrame atau JavaScript code. Biasanya malicious IFrame dan JavaScript code ini akan linkkan website anda kepada malware site.

    How to solve ?

    1. Copy semua file website anda keluar dan delete semua fail pada server. Scan virus dan periksa script anda.
    Script kebiasaannya akan terdapat trenz.pl/, chura.pl/, liagand.cn/.

    2. Setelah semuanya telah bersihkan, masukkan semula pada server.

    3. Gunakan google webmaster tool untuk buat diagnostic dan maklumkan kepada google untuk review semula website
    anda ( Unblocking )–  http://www.google.com/webmasters/tools/


    4. Tambah domain dan verify domain anda.

    5. Klik pada domain dan request untuk google review semula website anda

    6. Sekiranya website anda tidak lagi mempunyai masalah, google akan approve dan buka balik blocking pada website
    anda. Kebiasaanya ianya mengambil masa selama 12 jam/1 hari untuk results.

    This web site at XXXXX.com has been reported as an attack site and has been blocked based on your security preferences.

    Attack sites try to install programs that steal private information, use your computer to attack others, or damage your system.

    Some attack sites intentionally distribute harmful software, but many are compromised without the knowledge or permission of their owners.

     
  • lonurhazve 4:31 am on 23 March 2010 Permalink | Reply  

    Checklist dan Kaedah Untuk Hardening Webserver ( Apache + Php ) 

    Untuk memastikan server yang menggunakan apache berada pada tahap yang memuaskan perkara berikut perlu dilakukan selepas default installation:

    1. Jangan benarkan maklumat server dan apache (spt: version, service yang digunakan/mod ) terdedah kepada umum.

    Langkah :  Edit fail security || UBUNTU : /etc/apache2/conf.d/security tukarkan ServerToken dan ServerSignature sebagaimana berikut :

    ServerToken Prod
    ServerSignature Off

    Untuk test server anda memaparkan maklumat tersebut cuba guna command :

    #telnet <domain anda>  80

    Trying <domain anda>…
    Connected to <domain anda>.
    Escape character is ‘^]’.
    HEAD / HTTP/1.0 <- after this press 2 times ENTER

    HTTP/1.1 200 OK
    Date: Tue, 23 Mar 2010 03:59:15 GMT
    Server: Apache/2.0.55 (Debian) PHP/5.1.2-1+b1 mod_ssl/2.0.55 OpenSSL/0.9.8b
    Connection: close
    Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

    JIKA MAKLUMAT TIDAK DIPAPARKAN IANYA AKAN PAPARKAN SEBAGAIMANA BERIKUT :

    HTTP/1.1 403 Forbidden
    Date: Tue, 23 Mar 2010 03:59:15 GMT
    Server: Apache
    Connection: close
    Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

    Connection closed by foreign host.

    2. Tidak Membenarkan Browsing pada Directory/file dan Option Yang Tidak Diperlukan

    Langkah :  Edit pada fail httpd ( UBUNTU : default/http ) atau tambah/tukar pada virtual hosting configuration

    Tambahkan “-” Minor pada setiap option yang tidak digunakan

    -ExecCGI : Jika Tidak Gunakan CGI

    -Includes :  Matikan server side includes

    -FollowSymLinks : Tidak Membenarkan apache follow symbolic links

    ATAU

    Turn OFF Semua Option

    Options None

    ATAU

    Options -Indexes -FollowSymLinks -ExecCGI -Includes

    3. Enable Mod Rewrite pada Apache

    Langkah : UBUNTU#a2enmod rewrite

    dan

    Elakkan Cross-Site-Tracing attack. Tambahkan code dibawah diantara ” <VirtualHost *:80>” :

    4.  Install module Mod Evasive ( libapache2-mod-evasive ) untuk elakkan daripada HTTP DoS, DDoS / Brute Force attack.

    5. Configure php.ini sebagaimana berikut :

    display_errors = Off
    log_errors = On
    allow_url_fopen = Off
    safe_mode = On
    expose_php = Off
    enable_dl = Off
    disable_functions = system, show_source, symlink, exec, dl, shell_exec, passthru, phpinfo, escapeshellarg, escapeshellcmd

    6. Pastikan Apache Running Atas Akaun dan Groupnya Sendiri


     
  • lonurhazve 4:48 am on 11 March 2010 Permalink | Reply  

    Setup Server Dengan Ubuntu 8.04 

    Download dan Install ubuntu yang paling basic.
    ______________________________________________________________________________________

    Update terlebih dahulu server yang baru di install;

    #aptitude update && apt-get dist-upgrade

    Selepas update dan upgrade, reboot server :

    #shutdown -r now

    Install openssh-server

    #aptitude install openssh-server

    Webserver memerlukan software webserver seperti apache, nginx, lighttpd dsb. Kebanyakan menggunakan apache. Sebagai tambahan webserver juga memerlukan database server seperti MySQL dan server-side language seperti PHP.
    Semua program tersebut perlu di install:

    #aptitude install apache2 php5-mysql libapache2-mod-php5 mysql-server

    Semasa proses installation MySQL akan meminta untuk dimasukkan  katalaluan untuk root MySQL.Jangan tinggalkan kosong untuk katalaluan tersebut.

    Setelah selesai intallation sebenar kita dah dapat webserver dan database server secara asasnya. Walaubagaimanapun beberapa konfigurasi perlu dibuat.

    Buat konfigurasi pada apache :

    #pico /etc/apache2/apache2.conf

    Tukarkan ServerTokens Full kepada ServerTokens Prod
    Tukarkan ServerSignature On kepada ServerSignature Off

    dan simpan tekan Ctrl O dan Ctrl X

    Konfigurasi pada php.ini

    # pico /etc/php5/apache2/php.ini

    Tukarkan expose_php = On kepada expose_php = Off

    dan simpan tekan Ctrl O dan Ctrl X

    Restart apache :

    #/etc/init.d/apache2 restart
    Ini merupakan konfigurasi asas pada php dan apache.

    Install firewall :

    Untuk menutup port2 yang tidak diperlukan firewall diperlukan. Firewall yang boleh digunakan ialah shorewall ( command-line firewall ).

    # aptitude install shorewall

    Setelah selesai install beberapa konfiurasi pada firewall perlu dibuat :

    copy semua fail berikut  /usr/share/doc/shorewall-common/examples/one-interface/* ke dalam /etc/shorewall/

    #cp /usr/share/doc/shorewall-common/examples/one-interface/* /etc/shorewall/

    buka fail rule pada /etc/shorewall

    #pico /etc/shorewall/rules

    Tambah rules sebagai berikut untuk menutup semua connection kecuali port 80 (http) dan 22 ( SSH ):

    HTTP/ACCEPT net $FW

    SSH/ACCEPT net $FW

    dan simpan tekan Ctrl O dan Ctrl X

    Setelah itu, untuk membolehkan firewall start dan boot konfigurasi pada file shorewall perlu dibuat.

    #pico /etc/shorewall/shorewall.conf

    tukarkan STARTUP_ENABLED=No kepada STARTUP_ENABLED=Yes

    dan simpan tekan Ctrl O dan Ctrl X

    Buka fail /etc/default/shorewall

    Tukar startup=0 kepada startup=1

    dan simpan tekan Ctrl O dan Ctrl X

    Restart firewall

    #/etc/init.d/shorewall start

    Itu saja untuk asas webserver.

     
  • lonurhazve 3:32 pm on 6 December 2009 Permalink | Reply  

    Reset Password Admin Joomla 

    Gunakan MySQL Query untuk reset password admin joomla.

    UPDATE `jos_users` SET `password` = MD5( ‘password_baru‘ ) WHERE `jos_users`.`username` = “admin” ;

    jos_users“= nama table

    password_baru”= password yang baru

    admin”=user admin yang digunakan ( periksa pada table user )

     
  • lonurhazve 12:52 am on 19 October 2009 Permalink | Reply
    Tags: FreeBSD, Security Patches   

    FreeBSD : Update Software & Security Patches 

    Tool yang diperlukan : portmanager, portsnap, pkg_version

    INSTALL portmanager :
    #cd /usr/ports/ports-mgmt/portmanager
    #make install clean

    Upgrade Port Collection :
    #portsnap fetch extract

    List Senarai Software Tidak Update :

    #pkg_version -L =

    List Semua Senarai Software Install :

    #pkg_version -L =

    Update FreeBSD Sofware :

    1. portmanager -u

    Fetch FreeBSD Update :

    #freebsd-update fetch

    Install Fetch Update :

    1. freebsd-update install
     
  • lonurhazve 6:44 pm on 15 October 2009 Permalink | Reply  

    Minimal Installation & Configuration FreeBSD 7.2 

    Adalah lebih baik install FreeBSD dengan package yang diperlukan sahaja.

    Boot FreeBSD 7.2 dengan CD dan dengan Package minimal. ( Buat Partition dan Perhatikan pada Drive Geometry )

    __________________________________________________________________________________________

    1. Pertama sekali aku akan jadikan user aku (user1) menjadi user root ( Tambahkan user1 kedalam wheel group. —-> Dengan cara ini aku boleh buat dengan gunakan personal akaun (use1).

    #vi /etc/group

    Edit /etc/group

    2. Install FreeBSD Ports Collection ( terdapat lebih 9000 package —> akan memudahkan kita install dan manage

    • Masukkan CD / pilih ftp server sebagai installation media then

    #sysinstall

    sysinstall

    *Pilih Configure|Distributions|Ports then pilih ok|source
    *EXIT to #
    #cd /usr/ports/
    #ls -l —> periksa ports yang ada

    List Ports

    3. Periksa jika source code install atau tidak
    #cd /usr/src/
    #ls

    • JIKA TIADA kena install source code tu melalui CD

    #mount -t cd9660 /dev/acd0 /cdrom
    #cd /cdrom
    #cd 7.2-RELEASE/src
    #./install.sh all
    *Tunggu sampai abis
    #umount /cdrom
    #ls /usr/src —> tengok ada ke tak
    4. Update ports collection kepada packages terbaru

    1. cp /usr/share/examples/cvsup/ports-supfile /usr/src/port-supfile

    #vi port-supfile

    *EDIT pada default host=CHANGE_THIS.FreeBSD.org —> tukarkan dengan mirror terdekat

    mirror

    #cd /usr/src –> gi source code dir
    UPDATE
    #cvsup port-supfile —> ports akan diupdatekan
    Finish Update

    5. Go to /usr/ports/
         Find package nak install
         #whereis <package>
         * Tukar ke directory package yang hendak install
         INSTALL
         #make install clean

        * Beberapa option untuk package yang hendak install akan dipaparkan dan pilih yang diperlukan ( default dah ok )
        * Dependent Package juga akan dipaparkan untuk option
        * Compiling akan dilaksanakan

     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel